Zomerretraite ‘Ik ben de Bron’

           

Helaas hebben we moeten besluiten de Zomerretraite 2019 niet door te laten gaan.
Voor vragen of andere informatie, stuur een mail naar de Sangha

 

Zes dagen om ten diepste tot jezelf te komen met meditatie, contemplatie en andere vormen van zelfonderzoek. ‘Jezelf’ realiseren als geest en als unieke expressie van het leven. Een jaarlijkse mogelijkheid om een innerlijke tocht van bevrijding en zuivering te doen, waarna je gevoed weer doet wat je te doen hebt.

Ik ben de Bron
Pijn en lijden omarmen en tegelijkertijd jezelf realiseren als ‘bron’. Voorbij ons afgescheiden zelf kunnen we ervaren dat we heel en compleet zijn, dat we onszelf kunnen kennen als een bron van waaruit gegeven wordt. We kunnen vanuit dit ‘rijkdombewustzijn’ gevend in de wereld aanwezig zijn.

Integrale spiritualiteit
Bevrijding uit de versluiering van ons afgescheiden zelf, is de grondslag van elke spirituele traditie. In een integrale spiritualiteit wordt je voorbij deze bevrijding uitgenodigd om de kracht van de geest en de realisatie van wie je bent in te zetten ten behoeve van jezelf, de ander en de wereld.

De tocht
We nodigen je uit om Landgoed Venwoude te beschouwen als ‘de berg’ waarop je je tijdelijk terugtrekt om je te voeden aan de bron van de retraite. Daarna word je uitgenodigd om alles wat je hebt ontdekt om te zetten in een beeld voor het seizoen dat voor je ligt.

Voor wie?
De Zomerretraite is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het pad van bewuste ontwikkeling door middel van innerlijke verdieping. In onze visie draait dit pad enerzijds om je groei en heel-wording als mens en anderzijds om je diepe verlangen om in je leven uit de verf te komen vanuit je ware essentie.

Wat krijg je aangereikt?
In de Zomerretraite krijg je vele nieuwe perspectieven aangereikt over de ontvouwing van dit innerlijke proces en de betekenis er van voor je leven. Je maakt kennis met allerlei vormen van zelfonderzoek die je individueel of samen met anderen beoefent. Dit helpt je om je te openen voor jouw innerlijke ‘waarheid’, waarin de essentie van wie je bent zich aan je kan onthullen. Daarnaast doen we allerlei oefeningen om deze essentie in onszelf te belichamen en te verankeren. Door in onszelf nieuwe paden aan te leggen als alternatief voor oude ego-patronen kunnen we het leven steeds meer vanuit onze essentie tegemoet gaan treden.

Samen op reis
Als begeleiders en mede-dragers van de Venwoude Sangha weten we uit ervaring hoezeer je pad van spirituele bewustwording bekrachtigd en versneld wordt als je deze reis samen met anderen maakt. Juist in het contact met de ander kun je waarlijk jezelf ontmoeten.

Door wie?
De Zomerretraite wordt gegeven door de leraren van de Venwoude Sangha, Marijke Heetveld, Mauk Pieper en Pauline Botden. Marijke, Mauk en Pauline zijn alle drie zeer ervaren begeleiders die al zo’n 25 jaar nauw samenwerken in het begeleiden van mensen in hun persoonlijke groei en spirituele bewustwording.

Dagprogramma  

Ochtendritueel
We starten de dag gezamenlijk met het wakker maken van ons lichaam door middel van diverse vormen van lichaamswerk en meditatie. 

Ontbijt in de eetzaal of buiten op het terras van Villa of Piramide.

Werken in Flow
Werken in Flow is een oefening van liefde in actie. Vanuit een heldere intentie oefen je om je lichaam met gratie en vrije aandacht een specifieke taak te laten uitvoeren. Tegelijkertijd zorgen we zo gezamenlijk voor een frisse, harmonieuze sfeer op het terrein en in de groepsruimtes die we tijdens onze retraite gebruiken.

dagOpening
Samenkomst op de eerste verdieping van de Piramide omlijst met muziek en mantrazingen. Er is gelegenheid om in te brengen wat de teachings in jou oproepen en dat in samenspraak met een van de leraren in een ruimer perspectief te plaatsen.

Ochtendprogramma
Teachings rond het hoofdthema van de retraite door een van de leraren.

Lunchpauze
Na de lunch is er gelegenheid om te ontspannen. Soms word je uitgenodigd om de lunchpauze te gebruiken voor zelfonderzoek, alleen of met een partner.

Middagprogramma
In de middag diepen we het thema van de ochtend verder uit met behulp van diverse vormen van zelfonderzoek, lichaamswerk, deelrondes en uitwisseling in tweetallen. Daarnaast kun je desgewenst je ervaringen onder vier ogen met één van de leraren bespreken.

Aan het einde van de middag is er tijd voor ontspanning. De bar is open, je kunt wandelen in het bos, luieren op de Zonnewei of zweten in de sauna.

Avondprogramma
Na het diner gebruiken we de avonden voor samenzijn, ontspanning of expressie door middel van muziek, dans, eventueel een filmvertoning. Vaak zullen we de avond afsluiten met meditatie en samenzang, waarna de bar in de Piramide nog een tijd open blijft.
Tijdens de hele retraite word je uitgenodigd om in communicatie met anderen trouw te blijven aan het feit dat we in retraite zijn.

Individuele gesprekken
Als onderdeel van de retraite is er in de pauzes de mogelijkheid om met een van de leraren een kort gesprek te hebben.

Praktisch 

Data: zondag 28 juli t/m vrijdag 2 augustus 2019