Zomerretraite

De Venwoude Zomerretraite: een volle week in de bossen bij Lage Vuursche met diepgaande teachings en hartverwarmend samenzijn met medereizigers op jouw pad van bewustwording. Ons prachtige landgoed biedt je vele mogelijkheden om je te bezinnen, te ontspannen, op te laden en te genieten.

De Zomerretraite is vooral bedoeld om elkaar bij onze spirituele ontwikkeling te steunen, te spiegelen, elkaars hand vast te houden als het spannend wordt en ook samen de hoogtepunten te vieren. In onze visie draait dit pad enerzijds om je groei en heel-wording als mens en anderzijds om je diepe verlangen om in je leven uit de verf te komen vanuit je ware essentie.

De Zomerretraite wordt gegeven door de ‘elders’ van Venwoude en dragers van de Venwoude Sangha, Marijke Heetveld, Mauk Pieper en Pauline Botden. Marijke, Mauk en Pauline zijn alle drie zeer ervaren facilitators die al zo’n 25 jaar nauw samenwerken in het begeleiden van mensen in hun persoonlijke groei en spirituele bewustwording.

Data
De Venwoude Zomerretraite 2018 is van dinsdag 24 t/m zondag 29 juli. Of je nu al langer met bewustwording bezig bent of hierin net je eerste stappen zet, je bent van harte welkom.

Samen op reis
Als begeleiders en evolutionaire partners van de Venwoude Sangha weten we uit eigen ervaring hoezeer je pad van spirituele bewustwording bekrachtigd en versneld wordt als je deze reis samen met anderen maakt. Juist in het contact met de ander kun je waarlijk jezelf ontmoeten.

In de Zomerretraite krijg je vele nieuwe perspectieven aangereikt over de ontvouwing van dit innerlijke proces en de betekenis daarvan voor je leven. Je maakt kennis met allerlei vormen van zelfonderzoek die je individueel of samen met anderen beoefent. Dit helpt je om je te openen voor jouw innerlijke ‘waarheid’, waarin de essentie van wie je bent zich aan je kan onthullen. Daarnaast doen we allerlei oefeningen om deze essentie in onszelf te belichamen en te verankeren. Door in onszelf nieuwe paden aan te leggen als alternatief voor oude ego-patronen kunnen we het leven steeds meer vanuit onze essentie tegemoet gaan treden.

Ons vertrekpunt
Aan het begin van de retraite besteden we allereerst aandacht aan ons vertrekpunt, zowel in onszelf als met elkaar, als groep. Voor het welslagen van onze gezamenlijke tocht moeten we helder krijgen op welk punt we in ons leven zijn aanbeland, wie onze medereizigers zijn, wat ons reisdoel is en over welke hulpbronnen we beschikken.

De berg op
Het eerste deel van de reis kun je zien als een gang tot inkeer. Ieder voor zich laten we het rumoer van ons dagelijks leven in de dalen achter ons om stap voor stap de berg op te gaan. Het wordt stiller om ons heen en in onszelf.

Hoe hoger we klimmen, hoe dieper de afgronden die zich aan ons vertonen. Waar mogelijk reiken we elkaar de hand om elkaar te ondersteunen op het steeds smaller wordende pad. Op andere stukken zullen we op onze eigen kracht moeten vertrouwen, wetend dat de anderen ons aanmoedigen en op ons wachten.

Eenmaal op de top ben je tevens aangekomen in je eigen kern of bron. De saamhorigheid met je reisgenoten heeft zich verdiept tot een diep innerlijk weten van ons aller verbondenheid. Je geniet van het weidse uitzicht, dat een geheel nieuw perspectief biedt op je oude leven in het dal ver beneden.

De berg weer af
Op het tweede deel van onze reis dalen we gezamenlijk de berg weer af. Je last is nu lichter en je hebt meer oog voor het mooie landschap om ons heen. We wisselen ervaringen met elkaar uit en vragen ons af wat ons hernieuwde contact met onze kern zal gaan betekenen voor ons leven en de mensen en wereld om ons heen.

Je wordt uitgenodigd om de retraite af te sluiten met een visioen dat jou het komende jaar kan voeden en herinneren aan de bron in jezelf.

Dagprogramma  

Ochtendritueel
We starten de dag gezamenlijk met het wakker maken van ons lichaam door middel van diverse vormen van lichaamswerk en meditatie. 

Ontbijt in de eetzaal of buiten op het terras van Villa of Piramide.

Werken in Flow
Werken in Flow is een oefening van liefde in actie. Vanuit een heldere intentie oefen je jezelf erin om je lichaam met gratie en vrije aandacht een specifieke taak te laten uitvoeren. Tegelijkertijd zorgen we zo gezamenlijk voor een frisse, harmonieuze sfeer op het terrein en in de groepsruimtes die we tijdens onze retraite gebruiken.

dagOpening
Samenkomst op de eerste verdieping van de Piramide omlijst met muziek en mantrazingen. Er is gelegenheid om in te brengen wat de teachings in jou oproepen en dat in samenspraak met een van de facilitators in een ruimer perspectief te plaatsen.

Ochtendprogramma
Teachings rond het hoofdthema van de retraite door een van de facilitators.

Lunchpauze
Na de lunch is er gelegenheid om te ontspannen. Soms word je uitgenodigd om de lunchpauze te gebruiken voor zelfonderzoek, alleen of met een partner.

Middagprogramma
In de middag diepen we het thema van de ochtend verder uit met behulp van diverse vormen van zelfonderzoek, lichaamswerk, deelrondes en uitwisseling in tweetallen. Daarnaast kun je desgewenst je ervaringen onder vier ogen met één van de facilitators bespreken.

Aan het einde van de middag is er tijd voor ontspanning. De bar is open, je kunt wandelen in het bos, luieren op de Zonnewei of zweten in de sauna.

Avondprogramma
Na het diner gebruiken we de avonden voor samenzijn, ontspanning of expressie door middel van muziek, dans etc of eventueel een filmvertoning. Vaak zullen we de avond afsluiten met meditatie en samenzang, waarna de bar in de Piramide nog een poos open blijft.

Tijdens de hele retraite word je uitgenodigd om in je communicatie met anderen trouw te blijven aan het feit dat we in retraite zijn.

Individuele gesprekken
Als onderdeel van de retraite is er in de pauzes de mogelijkheid om met een van de facilitators een kort individueel gesprek te hebben.

Praktisch 

Data: dinsdag 24 t/m zondag 29 juli 2018

Kosten:
€ 795 bij overnachting op slaapzaal, 1- of 2-persoonkamer tegen meerprijs

Early Bird-prijs tot 15 mei: € 700

Sangha-leden betalen € 650

 

Aanmelden Zomerretraite

Je naam

Je e-mailadres

Je telefoonnummer

Keus overnachting

Je bericht

  Naar boven

Aanmelden zomerretraite

Je naam

Je e-mailadres

Je telefoonnummer

Keus overnachting

Je bericht