Pauline Botden

Ervaring
Al ruim 25 jaar begeleidt Pauline mensen in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Leven met een open hart naar alles en iedereen wat ze ontmoet, dat is haar pad en tevens de basis van haar grote gevoeligheid voor waarheid en verbinding.

Pauline is sinds 1991 verbonden aan Venwoude. Het leven in deze gemeenschap, waarvan vele jaren met een bevlogen leraar, hebben haar intense persoonlijke en spirituele ontwikkeling gekleurd.

Ze laat zich voeden door diverse spirituele leraren en integreert haar ervaringen en inzichten in een integrale visie op mens en transformatie.

Na 20 jaar intensief trainerschap op het gebied van persoonlijk leiderschap, communicatie en groepsdynamica begeleidt Pauline inmiddels met name de deelnemers aan het residentiële programma Integraal Leven.

Haar ervaringen met het schrijven van brieven uit het hart, als dagelijkse spirituele beoefening, heeft ze beschreven in haar boek ‘Love Beyond Imagination.’ Inmiddels begeleidt ze ook anderen in deze practice.

Wat anderen zeggen over Pauline

Vreugdevolle compassie
Pauline is één groot hart waarin ze iedereen onvoorwaardelijk ontvangt. In haar ervaar je de vreugde en compassie van spirituele ontwikkeling. Ze is volop aanwezig en straalt een enorme zorg, aandacht en precisie uit. Niets is gek voor haar.  Met haar kun je lachen bij heel serieuze zaken.

Mens onder de mensen
Pauline is een voorbeeld voor hoe je én teacher én mens onder de mensen kunt zijn. Ze weet hoe ze wijsheid en enorme helderheid kan brengen terwijl ze tegelijkertijd uitstraalt dat dat allemaal zo ‘gewoon’ is. Ze is zeer toegewijd aan het pad van bewuste ontwikkeling en vindt dat zo vanzelfsprekend dat ze uitstraalt dat je wel gek bent als je niet ook dat pad bewandelt. Je mag dichtbij komen en je wordt tegelijkertijd in je autonomie gezien.

Wijsheid in de gewone dingen
Pauline leert je werkelijk kijken naar wat er speelt en dat alles wat er bovenkomt oké is en informatie voor je heeft. Ze nodigt je uit om waarheid te vinden in elke beleving, in iedere situatie. Met haar liefdevolle scherpte en speelsheid ontleedt ze complexe ervaringen en verwoordingen tot schijnbaar simpele punten. Dan weet je wat klopt en wat je te doen hebt.

Karma Yoga
De oude wijsheid van dienstbaar zijn leeft in Pauline voort. Zij leert je de waarde van zin krijgen in wat je doet, in plaats van doen waar je zin in hebt.
Uit eigen ervaring laat ze je ontdekken hoe vreugdevol het is om voorbij je eigen voorkeur te gaan. Wat zich dan vervolgens uit in heel je houding, niet alleen in wat je doet.
Zelf ontleent ze niets aan wat ze doet, ze doet het gewoon. Dat vertegenwoordigt een enorme kracht en daarin toont zich haar diepgang en haar volte.

Wel zelf en niet alleen
Met haar gevoel voor ‘samen’ creëert Pauline een spirituele familie. Ieder loopt zijn eigen pad en je ervaart hoe dit zijn volte krijgt als het gedeeld, ontvangen en getoetst wordt. Zoals je op haar kunt rekenen en haar kunt vertrouwen, zo leer je dat zelf ook te creëren. Wat het je geeft als je bewust om hulp en support vraagt en zelf je betrokkenheid geeft, gaat voorbij een oppervlakkig samen zijn; het geeft een diepte in vertrouwen en ontspanning in jezelf wanneer je met anderen bent.

Naar boven