Individuele retraite

Een individuele retraite op Venwoude betekent vooral tijd, ruimte en aandacht voor jezelf. Om tot rust en bezinning te komen en/of om te oefenen met werken in aandacht. Op ons prachtige landgoed, in een stiltegebied midden in de bossen, is iedereen bezig met bewustzijnsontwikkeling – zowel de mensen die hier wonen en werken als de deelnemers van trainingen en groepsretraites. Dat maakt Venwoude tot een unieke plek die jouw bewustwordingsproces extra kleur en diepte geeft. Daarnaast staat Venwoude bekend om haar warme sfeer, verzorgde omgeving en heerlijke biologische, overwegend vegetarische keuken.

Het woord retraite betekent ‘terugtrekking’. Je trekt jezelf een poosje terug uit de drukte of sleur van alledag, in een rustige omgeving die uitnodigt tot bezinning. Een plek waar je kunt ontspannen en tot rust te komen, zowel lichamelijk als geestelijk. Dingen die mogelijk spelen in je leven kun je hier in alle rust overdenken, doorvoelen, verwerken en een plek geven. Zo ontstaat er weer ruimte in je hoofd en hart. Vanuit diepere lagen in jezelf kunnen nieuwe perspectieven en levensimpulsen naar boven komen.

Elke individuele retraite wordt afgestemd op jouw wensen en behoeften op dat moment. Om je toch wat houvast te geven, onderscheiden we twee hoofdvormen:

  • Thuiskomen in Jezelf, waarbij je je dagen voornamelijk naar eigen wens invult,
  • Zinvol in Actie, waarbij je dagelijks een halve dag oefent met werken in aandacht en de rest van de tijd naar eigen wens invult.

In beide varianten kun je desgewenst deelnemen aan ons dagritme en overige activiteiten.

Waarom een retraite?
Mensen komen bij ons een individuele retraite doen om de meest uiteenlopende redenen. Sommigen komen vanwege een burn-out of vanuit een behoefte aan meer focus of ontspanning in hun werk of gezin. Anderen voelen een innerlijke noodzaak om tijd te nemen om stil te staan bij een lastige situatie in hun leven. Weer anderen komen vanuit een behoefte aan zinvolle contacten of nieuwe zingeving en inspiratie, of maken dankbaar gebruik van de serene sfeer op Venwoude voor verdieping, meditatie en comtemplatie.

Wat de directe aanleiding ook is om een individuele retraite te overwegen, vaak blijken daaronder nog andere dingen mee te spelen die om aandacht en opheldering vragen. De warme sfeer van aandacht, zorg en rust, de stille pracht van de omringende natuur en desgewenst mensen die met je meekijken in waar je tegenaan loopt, kunnen daarbij zeer behulpzaam zijn.

Of je nu al eens een training of retraite bij ons hebt gedaan of nog nooit eerder op Venwoude bent geweest, je bent van harte welkom.

Individuele retraite ‘Thuiskomen in Jezelf’
Alle tijd en aandacht voor jezelf. Jezelf in alle rust ontmoeten zonder de overvloed aan afleidingen van buitenaf waaraan we vaak zo gewend zijn. Op Venwoude heb je alle gelegenheid tot inkeer en bezinning. Buiten vind je veel mooie, stille plekken in de tuinen en omringende natuur om te wanden of te zitten. Binnen heb je behalve je eigen kamer diverse plekken tot je beschikking waar je rustig kunt lezen, schrijven of mediteren, alleen of in gezelschap van anderen.

Je kunt je dag geheel naar eigen behoefte indelen. Alleen de maaltijden worden op vaste tijden genuttigd. Je kunt bij ons aanschuiven in de eetzaal of op je eentje op je kamer of elders eten. Het staat je vrij om mee te doen met ons dagritme: Werken in Flow, de dagOpening en de gezamenlijke ochtend- en middagpauze. ’s Avonds is de bar in de Piramide meestal open. Op vrijdagavond kun je naar de sauna op de Zonnewei.

Met ‘Thuiskomen in Jezelf’ geef je jezelf een prachtig cadeau waarna je uitgerust en geïnspireerd weer naar huis gaat.

Individuele retraite ‘Zinvol in Actie’
Bij een retraite ‘Zinvol in Actie’ ligt de nadruk meer op zelfonderzoek en oefening in het werken met aandacht, afgewisseld door tijd voor jezelf. Je werkt een halve dag mee in de zorg voor ons retraitecentrum en de rest van de dag vul je naar eigen wens en behoefte in, zoals hierboven beschreven bij ‘Thuiskomen in Jezelf’.

Deze variant is uiteraard zeer geschikt voor mensen die last hebben van stress op of vanwege hun werk, overspannen dreigen te raken of al in een burn-out zitten. Maar ook als je iemand bent die veel ‘in je hoofd’ zit, kunnen simpele taken zoals groenten snijden in de keuken, al dan niet samen met anderen, je helpen om meer te aarden en je gevoelens gewaar te worden.

Werken in aandacht
Door onze jarenlange ervaring met werken in aandacht kun je bij ons veel leren over je innerlijke werkhouding en je tijds- en energieverdeling. We zijn experts in werken vanuit een bewuste intentie, wat zowel focus als ontspanning geeft. Ook besteden we veel aandacht aan zelfreflectie, constructieve evaluatie en de omgang, communicatie en samenwerking met anderen.

Het voorafgaande intakegesprek is erop gericht om helder te krijgen wat in werksituaties jouw spanningspunten en valkuilen zijn. In overleg met jou bekijken we vervolgens welke leerplek het beste aansluit op wat jij nodig hebt om je volgende stappen te zetten.

Intakegesprek
Je intakegesprek met Pauline Botden is erop gericht om voor jezelf helderheid te krijgen over waar jij staat en wat jij op dit moment nodig hebt. Vandaaruit overleg je samen met haar welke retraitevorm daar het beste bij past, geheel afgestemd op jouw wensen, behoeften en mogelijkheden.

Interesse? Vraag vrijblijvend een intakegesprek aan door een mailtje te sturen naar Pauline.


Praktisch

  • Een eigen kamer (wc en douche op de gang)
  • Drie biologische maaltijden per dag (overwegend vegetarisch, speciaal dieet mogelijk)
  • Overdag is er thee, heet water en fruit aanwezig, ’s ochtends ook koffie
  • Piramide en huiskamer in de Villa als extra verblijfruimtes
  • Naar wens kun je meedoen met het dagritme van Venwoude
  • Op vrijdagavond gebruik van de sauna
  • Massage mogelijk (op afspraak, tegen meerprijs)
  • Individueel gesprek mogelijk (op afspraak, tegen meerprijs)

Kosten
Individuele retraite ‘Thuiskomen in Jezelf’
Donderdag t/m maandag  € 100,- per dag, minimaal 3 dagen (2 nachten)

Individuele retraite ‘Zinvol in Actie’
Donderdag t/m maandag  € 80,- per dag, minimaal 3 dagen (2 nachten)

Naar boven