1709 Ineens is daar betekenis

Een verjaardag lijkt op het eerste gezicht zo’n cultuurverzinsel. Thuis lezen we in het Juwelenschip wat het verjaardags-getal betekent, vervolgens staan we daar even bij stil. Ineens begint het iets te worden, dat ik 60 geworden ben.
Marijke: Kun je woorden geven aan wat het geworden is?

Daar staat dan het getal 60 en dat je vanaf die leeftijd iets te bieden hebt vanuit dat je echt jezelf begint te kennen, dat het rustiger wordt en zo meer. Het krijgt woorden die tot mij doordringen, dan komt er hier iets van: tsja, het is toch iets!
Marijke: Het wordt herkend.

Ja. Daarom is het fijn om stil te staan bij dit soort overgangen. Ook omdat het leven een eind heeft en ik weer de rijkdom ervaar van waarin ik mag leven. Het roept in mij een dieper verlangen op om meer te geven, naarmate ik zelf meer thuiskom, meer mezelf word.
Marijke: Logisch dat waar jij leeft, je dit benadert vanuit de spirituele invalshoek en wat daar de betekenisvolheid van is. Wat gebeurt er met jou nu het getal 60 tot je doordringt?

Tot gisteren leefde in mij ‘mensen worden 60’, waaraan bekende beelden vastzitten. Nu ik vandaag in de betekenis aan het thuiskomen ben, verdwijnt dat weer. Op de één of andere manier is het echter geworden.
Marijke: Precies.

Dit is heel anders. Ik begin naar het eind te denken, een urge te voelen naar wat de voltooiing is die mag plaats vinden. Ook een verantwoordelijkheid daarnaar voelen. Dat is ook mooi en fijn.
Een week geleden ging ik naar de dokter en kreeg ik te horen, dat ik mogelijk een versleten heup heb en een foto dien te laten maken.
Marijke: Aging!

Ja, de foto blijkt uit te wijzen dat er niets aan de hand is qua slijtage. Dat is prettig, maar zo vlak voor mijn verjaardag, zo’n klein onderzoekje met daarin wat berichten, brengt me ook in contact met wat er allemaal gaande is.
Marijke: Realiteitszin.

Het is ook een raar fenomeen, dat in de rust een bepaald soort vitaliteit toeneemt, terwijl ik ouder ouder.
Marijke: Hoe duid je die vitaliteit? Het is bijna een contradictie.

Het Ego ruïneert ons lichaam, dat is duidelijk. Op het moment dat het hier rustiger wordt en ik voorbij de gehechtheden ergens in kan staan, zonder met spiritueel pensioen te gaan, wordt het alleen maar meer. Het vuur brandt nog meer en het is vitaal en rustig.
Marijke: Mooi hoe jij vertelt, mede doordat je het kon duiden via de tekst die je gelezen hebt, dat je ergens bent aangekomen van waaruit die gevende kwaliteit bijna vanzelfsprekend is. Je hebt ook iets te geven, je loopt al zo lang rond. Die kwaliteit is nu zo aanwezig, dat daarin niet meer hard gewerkt hoeft te worden.

Ik voel ook dat als ik iets te veel doe, het op een bepaalde manier niet meer past bij wie ik geworden ben. Dat is ook fijn om te merken. Ik ben geen 40 meer, er is iets anders aan de orde.
Dat zijn ook van die dingen die ik lang van me af heb proberen te houden.
Maar het is zo.
Marijke: Heerlijk om daar zo met jou in samen te komen.

Dank je wel.

 

Marijke Heetveld
Venwoude Sangha

 

 

 

Wekelijks de dagOpening in je mailbox? Meld je hier aan:

Deel deze dagOpening!

Terug naar alle blog's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *